Welkom op de website die gaat over Pentahofkunst.

 

Pentahofkunst is kunst die meestal vervaardigd is van afgedankt roestvaststaal en of andere materialen, zodat het een 2e leven ontvangt.

Het is kunst met een boodschap. Die boodschap kan esoterisch zijn die exoterisch wordt, geometrisch, mathematisch, historisch en of anderszins.

Esoterie duidt in essentie op kennis die slechts voor ingewijden toegankelijk is, dit in tegenstelling tot exoterie, waarvan de kennis voor iedereen verifieerbaar en toegankelijk is. De tot nu toe gekozen modellen zijn in hoofdzaak ontworpen en gemaakt naar aanleiding van de gemeentelijke wapenschilden, voornamelijk van gemeenten op de Veluwe.  De schaalmodellen kunnen in grotere afmetingen worden nagemaakt en lenen zich alsdan voor plaatsing o.a. op rotonden en of andere plaatsen.  Ook lenen sommige modellen zich voor plaatsing op graven en of voor bedrijven.

Van oude brandblussers zijn enkele modellen vervaardigd, waarvan er één aan de Brandweer van Kootwijkerbroek is overgedragen.

De meeste modellen zijn duurzaam,  gestraald en gepoedercoat in bijpassende kleuren door de firma Waayenberg in Barneveld.

Zelf ben ik geen kunstenaar die een kunstacedemie heb gevolgd. Ik doe het alles op gevoel. Eerst een idee opdoen, dan wat schetsen maken, op zoek gaan naar passend materiaal bij de firma Teunissen in Wekerom (oude metalen) en bij de firma van Dijk in Barneveld, of elders in de omgeving. Na het maken van een tekening op ware grootte wordt het model in delen gemaakt, waarna het laswerk, slijpwerk, boorwerk, en de poedercoating.

Ik wens u net zoveel kijkplezier op deze website als ik plezier heb in het ontwerpen en maken van deze kunst, waarin de vijfhoek overwegend centraal staat, vandaar de naam Pentahof-kunst. Penta = vijf.

De uwe Pieter Frank van der Meer geboren 06-07-1945